Mattias svart(grön)peppartofu
Mattias Kristiansson har skrivit ett antal olika veganska kokböcker och är redaktör för Vego-magasinet. Detta är i grunden hans recept men jag har gjort några ändringar och bland annat bytt ut svartpepparn mot grönpeppar. Om du inte är en tofu-älskare redan så kommer du defentitivt bli det efter du ätit den här rätten!
4 portioner
300 g champinjoner
400 g fast tofu
1,5 dl majsmjöl
250 g smör
2 gula lökar
1 röd chili
6 vitlöksklyftor
5 msk riven ingefära
5 msk ketjap manis
5 msk ljus soja
5 msk mörk soja
3 msk strösocker
1 msk grönpeppar
Fulkornsris
Skär champinjornerna i önskad storlek (jag brukar göra dem i fjärde- eller sjättedelar beroende på hur stora de är) och stek i olja tills gyllenbruna och lägg över på en tallrik. Pressa ut överflödig vätska, ur tofun med hjälp av hushållspapper eller kökshandduk. Skär sedan i kuber och blanda samman med majsmjölet i en bunke. Stek i olja på hög värme (tofun ska bli krispig) och lägg sedan på samma tallrik som champinjonerna.
Torka rent pannan från oljan och smält sedan smöret. Hacka lökar, chili och vitlöksklyftor och stek till gyllenbrunt. Riv ingefäran och blanda i stekpannan. Tilsätt sedan ketjap manis, ljus soja, mörk soja och strösocker. Mortla grönpepparn och blanda ner. Låt puttra på låg värme i några minuter. Smaka av och tillsätt mer ketjap manis för sötma eller soja för salt.
Servera tillsammans med fullkornsris.