Nudelsoppa med Tofu (Ramen-style)

 
4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad ingefära
1 msk "mushroom soy"
1 msk teriyakisås
3 grönsaksbuljontärningar
1-1.5 liter vatten
2 morötter
4 shiitakesvampar
1 msk teriyakisås
2 salladslökar
1 pkt fast tofu (gärna marinarad i smak)
2 pkt snabbnudlar med smak (föredragligen "kryddstark")
 
Börja med att skära löken i grova bitar. Stek dem tillsammans med vitlöken, ingefäran, "mushroom soy" och teriyakisås i en gryta (gärna med sesamolja). Stek i några minuter och tillsätt sedan buljongtärningarna och vattnet. Börja med 1 liter och när alla ingredienser väl är i kan du hälla på mer om du vill att det ska bli mer "sopp-igt". Låt puttra i ca 1-2 h (ju längre tid desto godare smak)

Skär morötterna och svampen fint och stek i en stekpanna tillsammans med teriyakisåsen. Blanda samman med buljongen. Hacka 2 av salladslökarna och blanda i dem med. Tillsätt nudlarna och koka i soppan så länge som det står på paketet.
 
Skär tofun i smala stirmlor och stek i samma stekpanna som morötterna. Om det behövs så tillsätt mer teriyakisås eller olja (som sesamolja). 
 
Häll upp soppan i en skål, toppa med tofun och strö över resten av salladslöken.
 
PS: Det går alltid att krydda upp soppan med lite chiliflakes, mer teriyakisås eller mer soja för den som önskar.  
 

Asiatiskt, Huvudrätt, Soppa | asiatiskt, soppa, svamp, tofu | |
Upp