Shiitake- och kantarellsoppa

Varför göra en svampsoppa på bara en svamp när man kan slänga i två. Shiitaken ger en lite kraftigare smak och tillsammans med palsternackan och sellerin är detta en av mina favoriter. 
 
 
4 portioner
1 msk smör
1 gul lök
150 g kantareller
150 g shiitakesvamp
1 liten palsternacka
2 selleristjälkar
3 vitlöksklyftor
1 kruka timjan
4 msk kantarellfond
2 dl vitt vin
2 dl portvin
1 l vatten
2 grönsaksbuljongstärningar
1 dl iMat
Salt & peppar
 
Hacka löken och stek i smöret i en stor gryta. Hacka svamparna i mindre storlek, palsternackan och sellerin. Stek tillsammans med löken. Låt steka i 5 minuter. Krydda med den hackade timjanen och kantarellfonden. Häll på det vita vinet och portvinet och låt reducera. Häll sedan på vattnet och buljongtärningarna och koka tills palsternackan är mjuk (ca 15-20 min). Mixa till en slät smet och häll på iMat:en. Krydda med salt och peppar och servera gänra med varmt bröd. 
Huvudrätt, Soppa | höst, kantarell, shiitake, soppa, svamp | |
Upp