En asiatisk Shepherd's pie

Jag har aldrig ätit en Shepherd's pie i hela mitt liv och har ingen aning om hur den ska smaka. Så jag gjorde min egna variant, med inspiration från det asiatiska köket. Brittiskt och asiatiskt tillsammans låter kontigt, jag vet, men det blev sjukt gott! Ibland måste man gambla lite.
 
 
6 portioner
 
Fyllning
1 msk smör
1 gul lök
4 morötter
3 selleristjälkar
325 g sojafärs
4 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
3 msk teriyakisås
2 msk kinesisk soya
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk hackad koriander
Salt & peppar
 
Potatismos
8 stora potatisar
150 g veganskt smör
1 dl mjölk
2 vitlöksklyftor
Salt & peppar
 
Börja med att skala och koka potatisen. Fortsätt sedan med fyllningen under tiden potatisen kokar. Stek den hackade löken i smöret. Hacka morötterna och sellerin i små kuber och stek tillsammans med löken. Stek i några minuter och tillsätt sedan sojafärsen och hackad vitlök. Stek yttligare några minuter. Krydda med tomatpurén, teriyakisåsen, soyan, grönsaksbuljongerna, koriandern och salt och peppar. Lägg röran i botten av en ugnssäker form. 
 
Sätt ugnen på 200 °C. När potatisen är mjuk, häll av vattnet och blanda sedan i smöret, mjölken och de pressade vitlöksklyftorna i kastrullen. Vispa med en elvisp till önskad konsistens är uppnådd. Smaka av med salt och peppar. Bre sedan ut potatismoset över fyllningen och ställ in formen i ugnen tills potatismoset fått en gyllene färg (ca 15 minuter). Låt svalna något innan servering. 
Huvudrätt, Paj | höst, paj, sojafärs | |
Upp