"Gorby's" piroger med sojafärs

Gorby's frysta piroger är standardmat för en student men då de ej är veganska får man laga om minst lika goda själv! Dessa kan även frysas och värmas i micron då det krisar med maten i tentaperioder. 
 
12 st
Degen:
100 g mjölkfritt margarin
2,5 dl kallt vatten
25 g jäst
1 tsk salt
8 dl vetemjöl
 
Fyllningen:
1 gul lök
3 vitlökar
400 g sojafärs
2 rivna morötter
1 burk pressade tomater
3 msk tomatpure
1 burk majs
1,5 msk oregan
Cayennepeppar
Salt och peppar
 
Börja med degen. Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och blanda i vattnet och värm till 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke och häll på vätskan. Blanda runt till jästen har lösts upp. Blanda i salt och nästan allt mjöl. Blanda med en elvisp. Tillsätt den sista mjölen och byt till att blanda med händerna. Låt degen ligga i bunken i ca 1 timme täckt med en handduk. 
 
Gör sedan fyllningen. Hacka löken och stek i olja. Pressa ner vitlöken och häll i sojafärsen samt de rivna morötterna. Låt steka i någon minut. Häll i den pressade tomaten och tomatpuré. Låt puttra i 5 minuter. Tillsätt kryddorna och tillslut majsen. 
 
Når degan har stått under handduken i ca 1 timme tar du upp den och delar i två. Knåda i någon minut och dela sedan upp varje del i 6 bitar. Kavla ut varje bit till ca 15*15 cm stora cirklar. För att få den klassiska Gorby's formen; placera fyllningen i mitten av cirklen och vik upp sidorna. Gör "vågformer" och knip ihop ändarna. För att få en "calzone-form"; placera fyllningen i en trekant i halva cirklen och lämna en ytterkant på ca 0,5-1 cm. Vik över den andra delen av cirklen och tryck ihop ytterkanterna med hjälp av en gaffel.
 
Placera pirogerna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Pensla med vatten och låt stå på 215°C i ugnen i 12-15 minuter.  

Buffe, Huvudrätt | Gorby's, majs, piroger, snabbmat, sojafärs | |
Upp