Potatis- och jordärtskocksgratäng med soltorkade tomater

Idag var riktiga första höstdagen och mitt i allt tentaplugg blev jag oerhört sugen på både potatisgratäng och jordärtskockssoppa. Så jag tänkte, "varför inte kombinera dem?". Och så var den godaste potatisgratängen jag någonsin ätit född. Jag åt den tillsammans med vitlöksstekta hericoverts, kokt broccoli och rödvinssås men helt ärligt så hade jag kunnat äta den helt för sig själv. 
 
 
4 stora portioner
6-8 potatisar
300 gram jordärtskockar
3 vitlöksklyftor
1 burk soltorkade tomater
1 liter Oatly matlagningsgrädde
1 grönsaksbuljongstärning
1 msk basilika
1 msk dragon
Salt & peppar
 
Sätt ugnen på 190 grader (varmluft). Börja sedan med att skiva potatisen och jordärtskockorna fint. Gör du det för hand kan det ta ett litet tag så jag rekomenderar att slå på ett avsnitt av Vänner under tiden. Skiva även 2 av vitlöksklyftorna och lägg allt i en stor kastrull. Pressa ner den sista vitlöksklyftan. Hacka de soltorkade tomaterna så fint du önskar och lägg ner i kastrullen. Fyll på med Oatly matlagningsgrädde, grönsaksbuljongen och resten av kryddorna. Jag hade färsk basilika och dragon på balkongen, men det går bra att byta ut mot vilka kryddor du har hemma. 
 
Låt koka i 15-20 minuter och häll sedan över allt i en stor ugnsform. Ställ in i ugnen tills potatisen blivit mjuk (hur länge beror på hur tjockt du skivade potatisen men 10-20 minuter borde räcka). Ta ut gratängen och låt svalna ett tag innan servering. Ät tillsammans med grönsaker, lite Oumph eller bara som den är. 
Huvudrätt | Gratäng, Oatly, iMat, vegansk | |
Upp