Tekakor med vita bönor

Jag älskar att smyga i proteinrika baljväxter eller vitaminrika frön i maten jag äter. Då kan man låtsas att det är nyttigt och därmed äta utan dåligt samvete. Dessa bröd innehåller både protein från vita bönor och kalciumrika sesamfrön. 
 
12 st:
250 g vita bönor
4 1/2 dl vatten
1 paket jäst
1,5 tsk salt
1/2 dl matolja
1 msk ljus sirap
6 dl rågsikt
6 1/2 dl vetemjöl
Seasamfrön med skal
 
1. Mixa bönorna och vattnet i en mixer till en slät blanding. 
2. Smula ner jästen i en bunke och häll sedan på bönblandingen (uppvärmd till 37°C) och blanda tills jästen lösts upp.
3. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och hälften av mjölet och blanda runt. Tillsätt resten av mjölet och arbeta in för hand. Degen ska släppa från bunkens kanter. Om inte; tillsätt mer mjöl. 
4. Låt degen jäsa under en handduk i ca 30 min. 
5. Knåda degen på mjölad bänk och dela den i 12 lika stora delar. 
6. Forma bollar och platta till dem lite till önskad form. Placera dem på en plåt med bakplåtspapper. 
7. Skåra bullarna och pensla med lite vatten.
8. Strö över lite sesamfrön (eller andra frön som du har hemma)
9. Sätt ugnen på 220°C och låt grädda i ca 15-20 minuter. 
10. Ta ut bullarna och låt dem svalna under handduk. 

Bakning, Bröd | baljväxter, bröd, kalcium, nyttigt, protein | | Kommentera |
Upp