Vegansk proteingryta

"Men, men, men... Protein då?!", vilken vegan har inte varit med om denna reaktionen när man berättar att man inte äter kött och mejeriprodukter. Hetsen kring protein är enorm och de absolut flesta faktiskt äter MYCKET mer än vad man behöver. Att få i såg tillräckligt med protein på en vegetabilisk diet är oftast inget problem, men är du ändå osäker på om du får i sig tillräckligt har jag receptet till dig. Linser, böner och kikärter inehåller mängder av protein! Och broccoli är en annan supergrönsak som inehåller bland annat kalcium.
6 portioner:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 bukett broccoli
1 burk krossade tomater
1 burk kokosnötsmjölk
1,5 dl röda linser
1 msk kenesisk soya
2 burkar kikärtor
1 burk kidneybönor
3 grönsaksbuljontärningar
Salt, peppar och andra kryddor som du har hemma
Servera med pasta, ris eller grönsaker
Hacka löken grovt och stek i valfri olja. Finhacka vitlöken och skär upp broccolin och låt steka med. Tillsätt de krossade tomaterna och kokosnötsmjölken. Skölj linserna och låt koka med så länge som de står på beskrivningen (ska de koka längre än 15 minuter, börja då med att koka dem i vatten tills det är 10-15 minuter kvar och tillsätt dem sen i grytan).
Blanda i den kenesiska soyan, kikärtorna, kidneybönorna, buljongen och övriga kryddor. Jag älskar mycket smak och kryddighet så jag blandade i ca 1 msk lökpulver, 0.5 msk vitlökssalt, 0.5 msk vitlökspeppar, 1 msk dragon, 0.5 msk spiskummin, 0.5 msk chiliflakes, 1 tsk cayennepeppar, 1 msk cilipulver, 1 msk basilika och sen kryddade jag med salt och peppar efter smak. Här är det bara att slänga i de kryddor du gillar och har hemma.
Servera med pasta, ris eller varför inte en sallad. Blanda i lite vatten om du vill ha grytan mer "rinnig". Bjud alla bekanta som är rädda för att du ska få proteinbrist.