Grönsakssoppa (istället för sallad)

Grönsakssoppa är en rätt som de flesta har ätit utan att tänka på att det är veganskt. Det är även den perfekta rätten när det är lågt på matkontot, när man försöker komma igång med nyårslöftet om att tappa några kilon, när man vill rensa i kylskåpet eller när man inser att man måste äta grönsaker men hatar sallad (en stor pil mot mig!)
En jävligt stor gryta:
1 stor lök
4 vitlöksklyftor
1 fänkål
Ca 7-10 potatisar
4 stora morötter
Vatten
4-6 grönsaksbuljongtärningar
4 lagerblad
Valfria kryddor
Kenesisk soja
Hoisinsås (valfritt)
1/2 huvud vitkål
Hacka löken och stek i valfri olja och pressa sedan i vitlökarna. Hacka fänkål, potatis och morötter i önskad storlek. Låt steka i kastrullen tillsammans med löken i någon minut och tillsätt sedan vatten så att ca 3/4 av grytan täcks. Lägg i buljongtärningarna, lagerbladen och resten av kryddorna. Jag tog det som fanns i det nästan tomma skafferiet (timjan, oregano, salvia, rosmarin och vitpeppar). För både färg och sälta tillsatte jag några msk kenesisk soja och för sötma ca 1-2 msk hoisinsås. Koka upp och låt koka tills potatisen nästan är färdig (hur länge beror på hur stora bitar du skar potatisen i).
Hacka sålänge vitkålen och tillsätt när potatisen nästan är färdig. Låt småputtra under lock i några minuter. Smaka av med salt och andra kryddor efter smak. Ät NÅGRA skålar och förvara sedan kastruellen i kylskåpet så är det bara att värma i micron när du känner dig sugen.