Rödbetsbourguignon

En härligt smakrik gryta som är perfekt till hösten eller finfesten. Med alla dessa underbara rotfrukter kommer ingen ens att sakna köttet! 

6 portioner:

2 gula lökar

6 vitlökar

8 små polkarödbetor

7 morötter

1 påse steklökar (10-15 st)

3 lagerblad

2 msk tomatpuré

3 dl rödvin

5 dl grönsaksbuljong

Färsk timjan

10 champinjoner

2 tsk arrowrot upplöst i lite vatten

Delikatesspotatis 

 

Hacka lök, vitlök, rödbetor och morötter och stek i valfri olja i ca 5 minuter. Tillsätt steklökarna (hela eller delade beroende på storlek och tycke), lagerblad och några kvistar timjan. Rör ner tomatpuren, rödvin och grönsaksbuljongen (jag brukar ta 3 grönsaksbuljongstärningar till 5 dl vatten). Låt puttra utan lock i ca 20 minuter.

Koka sålänge potatisen (gärna med skal på). Stek även champinjonerna. Smaka sedan av grytan och tillsätt mer vin, buljong, timjan eller övriga kryddor (vitlökspeppar och vitlökssalt är en favorit). Rör ner den upplösta arrowroten och champinjonerna och sjud i yttligare 10 minuter. Tag upp lagerblad och eventuella timjankvistar och servera tillsammans med potatisen och hackad färsk timjan. 

 

Grytor, Huvudrätt | |
Upp